Met zijn karakteristieke eigenschappen: intelligentie, uithoudingsvermogen,
betrouwbaarheid, vastberadenheid en zijn soberheid wist de Dartmoor pony al spoedig het hart van menig liefhebber te bekoren.
Eenmaal kennis gemaakt te hebben, met deze bijzondere pony, zijn problemen bijna ondenkbaar en beleven zowel ouders als kinderen erg veel plezier aan deze kleine edele viervoeter. Werden zij vroeger alleen gebruikt om op hun rug een zware last te dragen,
tegenwoordig gaan ze gemakkelijk en vlot onder het zadel of aangespannen voor een menwagen, zowel recreatief als in wedstrijd verband.
En bedenk eens hoe mooi het is om in het voorjaar een Dartmoorpony met een lief, schattig veulentje in de wei te hebben. Dat is toch genieten!


De kleur:
Bruin, donkerbruin, zwart, vos, schimmel. Bont is niet toegestaan.
Aftekening op het hoofd en aan de benen horen klein te zijn.

Het hoofd:
Het hoofd moet klein zijn, goed aangezet en edel met grote opengesperde neusgaten. De ogen moeten helder, goedaardig, intelligent en sprekend zijn.
De oren moeten klein en goedgevormd zijn, attent en goed geplaatst. De keel en kaken moeten goedgevormd zijn, niet grof of afhangend.

De hals:
De hals moet sterk, maar niet te zwaar en van gemiddelde lengte zijn. Hengsten hebben wel een zwaardere hals.De Schouders:
Goede schouders zijn bijzonder belangrijk. Ze moeten goed naar achteren zijn geplaatst en schuin aflopend, maar ook niet te smal bij de schoft zijn.

Het lichaam:
Van gemiddelde lengte en sterk, de ribben goed gewelfd en met een goede borst omvang, zodat er voldoende ruimte voor hart en longen is.
De lendenen en achterhand:
Sterk en goed bespierd. De achterhand moet van gemiddelde lengte zijn, met licht hellend kruis. De staart moet goed geplaatst zijn.

De achterbenen:
De spronggewrichten moeten laag geplaatst zijn. Met voldoende lengte vanaf de heup tot aan het spronggewricht, duidelijk afgetekend en met voldoende been onder het gewricht. De achterbenen mogen niet sabelbenig of koehakkig zijn.

De voorbenen:
Moeten bij de ellebogen goed aansluiten. De bovenarm moet goed bespierd zijn, terwijl het kniegewricht goed ontwikkeld en aan de voorkant vlak moet zijn. Het pijpbeen vanaf de knie tot aan de vetlok moet kort zijn, met goed ontwikkeld hard been werk. De koten moeten schuin gesteld zijn, maar niet te lang. De hoeven moeten gezond, sterk en goed gevormd zijn.
De gangen Vlak, recht en vloeiend, zonder enige overdrijving.

Stokmaat:
tot 1.27 m.

Algemeen:
De manen en de staart moeten vol en golvend zijn.
De Dartmoor is een heel mooie rij- en menpony, stevig gebouwd maar toch met veel kwaliteit.